Welk IT traineeship past het best bij jouw vaardigheden: 5 handige tips & tricks

Hoe vind je een traineeship IT dat goed bij je past. Bekijk de tips en tricks van House of Bèta.
Khalid Toufik 1 november 2023
Leestijd

De toekomst is IT. Door de voortdurende technologische ontwikkelingen zijn er steeds meer mogelijkheden om je interesse in technologie te veranderen in een veelbelovende loopbaan. Als je net afgestudeerd bent of een carrièreswitch overweegt, kan een IT-traineeship voor jou een ingang bieden. Maar hoe vind je tussen alle startersfuncties en traineeships in de IT de baan die aansluit bij jouw interesses en ambities? In deze blog delen we enkele tips en tricks om je op weg te helpen.

1. Identificeer je passies en interesses

Zo cliché als maar kan, maar als je niet weet waar je vandaan komt is het moeilijker om te bepalen waar je naartoe wilt. Met andere woorden, het begint allemaal met het begrijpen en opschrijven van je eigen interesses en drijfveren. IT is een inmiddels hartstikke breed veld met tal van specialisaties, dus overweeg welk aspect van IT je het meest aanspreekt. Dat geef je in ieder geval aan het begin van je carrière de nodige richting om een goede start te maken. Let wel: zeker voor iemand zonder relevante opleidingen en/of werkervaring is het onwaarschijnlijk dat jouw eerste werkzaamheden in een IT traineeship direct heel technisch van aard zijn. Toch is het goed om een aantal specialisatiemogelijkheden te noemen. Waar word jij bijzonder nieuwsgierig van?

Softwareontwikkeling: ontwerpen, programmeren en onderhouden van applicaties

Softwareontwikkeling is het proces van het ontwerpen, programmeren en onderhouden van computerprogramma’s en applicaties. Een developer houdt zich doorgaan bezig met het schrijven van code in programmeertalen, het testen van software om fouten op te sporen en het verbeteren van bestaande programma’s. Van mobiele apps tot bedrijfssystemen. Ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het vertalen van ideeën naar functionele software, dus software die optimaal werkt voor gebruikers. Het werk van een software developer vereist creativiteit, probleemoplossend vermogen en een diepgaande kennis van programmeertalen, zoals zoals Java, Python, C++, of JavaScript. Ook werk je vaak met ontwikkelingsmethodologieën en tools zoals Agile en Git.

Data-analyse: verzamelen, verwerken en interpreteren van informatie

Data-analyse omvat het verzamelen, verwerken en interpreteren van gegevens om waardevolle inzichten te genereren. Data-analisten gebruiken statistische en analytische technieken, evenals softwaretools zoals R, Python en SQL, om complexe gegevenssets te ontrafelen. Dataspecialisten helpen organisaties bij het nemen van datagestuurde beslissingen en het identificeren van trends, patronen en kansen om strategie en beleid te ontwikkelen.

Dit vakgebied is van cruciaal belang in vrijwel alle sectoren, waaronder de financiële dienstverlening, gezondheidszorg, marketing en financiën. Ervaren dataspecialisten hebben vaak een sterke wiskundige achtergrond, kennis van databases en expertise in data-visualisatie om gegevens effectief te communiceren naar belanghebbenden. Maar ook zonder wiskundige ervaring kun je, met de juiste motivatie en bijscholing een succesvol data analist zijn, zoals onze collega en HRM-alumnus Bob.

Cyber security: beschermen van digitale systemen, netwerken en gegevens

Cybersecurity is het vakgebied dat zich richt op het beschermen van digitale systemen, netwerken en gegevens. Bijvoorbeeld tegen cyberaanvallen en ongeautoriseerde toegang. Cybersecurityprofessionals ontwikkelen en implementeren beveiligingsmaatregelen en protocollen om kwetsbaarheden te identificeren en te verdedigen tegen bedreigingen zoals malware, hackers en datalekken.

Binnen de wereld van cyber security ontwikkel je kennis over cryptografie (het beveiligen van communicatie en informatie door het omzetten van gegevens in een onleesbare vorm, die alleen kan worden ontcijferd met een sleutel), netwerkbeveiliging (ontwikkeling en beheer van firewalls, detectiesystemen, beveiligingsprotocollen), ethisch hacken (opzettelijk hacken van en uitvoeren van beveiligingstests op computersystemen met toestemming van de eigenaar) en compliance met wettelijke voorschriften. Certified Information Systems Security Professional (CISSP) is een wereldwijd erkende certificering voor cyber security professionals waarin je onder andere getoetst wordt op kennis van beveiligingsprincipes en het kunnen identificeren van beveiligingsfouten in code.

2. Zoek naar relevante traineeships

Met een beter beeld van wat de verschillende specialisaties inhouden en straks van je vragen, kun je vervolgens op zoek gaan naar traineeships die daarbij aansluiten. Traineeships kun je op verschillende plekken vinden.

  • Bedrijfswebsites: Veel gerenommeerde bedrijven bieden IT-traineeships aan en publiceren deze als vacature op hun website. Neem de tijd om de websites van bedrijven te bezoeken waar je interesse in hebt. Wil jij bijvoorbeeld graag werken bij de Rijksoverheid, werken, ga dan op zoek naar een IT traineeship op de vacaturepagina van de Rijksoverheid.
  • Vacaturesites: Websites en jobboards zoals LinkedIn of Indeed staan vol vacatures. Daar staan regelmatig ook IT-traineeships tussen. Bekijk het aanbod, bedenk of het programma aansluit bij jouw wensen en of het mogelijk is om je te specialiseren in de richting die jou zojuist zo interessant leek. Gebruik trefwoorden en filters om relevante aanbiedingen te vinden.
  • IT-detachering: Detacheringsbureaus bieden vaak ook traineeships aan, startersfuncties waarin je werken en bijleren combineert. Een traineeship op detacheringsbasis betekent dat je in dienst komt van het detacheringsbureau, daar ook opleidingen volgt die je nodig hebt en bij opdrachtgevers van het detacheringsbureau aan de slag gaat. Het voordeel van een traineeship bij een IT detacheringsspecialist is dat de focus vaak ligt op het opdoen van verschillende ervaringen en ontdekken van verschillende functies binnen de IT.  Ze hebben vaak goede connecties met bedrijven en adviseren en ontzorgen je tijdens elke stap in je carrière. Bekijk bijvoorbeeld de ervaringen van trainees bij House of Beta. Trainees die net gestart zijn, zoals Gijs Gosselink, of ervaren professionals die ooit als trainee gestart zijn, zoals Koos van Driel.

3. Zorg voor een sterke basis

Welke specialist en welke route je ook kiest, het is altijd goed om een sterke algemene basis in IT op te bouwen. Door goede basiskennis van programmeertalen, besturingssystemen, databases en netwerken vergroot je niet alleen je kansen op een traineeship in de ICT, maar kun je aan het begin van je carrière sneller en beter beslissen welk domein binnen de IT het best bij jou past. Mis je de inhoudelijke kennis, maar ben jij wel een echte probleemoplosser die ook effectief communiceert, dan biedt ook dat wellicht voldoende basis om een traineeship in data en IT te starten. Wat je niet weet, kun je nog altijd leren. Dat geldt voor zowel deze soft skills als je vakinhoudelijke kennis.

4. Eenmaal gestart, blijf dan nieuwe vaardigheden ontwikkelen

Jouw traineeship gevonden? Top, maar daarmee ben je er nog niet. Om succesvol te zijn in je vak moet je voortdurend blijven leren. Want ook de techwereld is voortdurend in ontwikkeling. Volg online cursussen, bijvoorbeeld via je Udemy-account van House of Bèta. Behaal certificeringen, bijvoorbeeld via de House of Bèta Academy. En blijf op de hoogte van de laatste trends in de IT-wereld, door zoals onze dataspecialist Stefan de Hoop ook in je vrije tijd aan de slag te gaan met eigen IT-projecten.

“Je leert veel van zelf knutselen met datasets voor persoonlijke projecten. Bijvoorbeeld met datasets van onderwerpen die dicht bij je interesses liggen. Zelf vind ik het leuk om met data analyse, -visualisatie en infographics over wildlife bezig te zijn.”

5. Bereid je optimaal voor op jouw IT traineeship met deze tools

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze populaire online tools en platforms voor IT-training en certificeringen kun je alvast kennismaken met belangrijke thema’s en onderwerpen binnen de IT. (Speel ze niet allemaal uit; een beetje werkgever zorgt er namelijk wel voor dat je altijd toegang hebt tot relevante opleidingen en trainingen.)

  • Coursera biedt gratis cursussen (met betaalde elementen) van topuniversiteiten en bedrijven over diverse IT-onderwerpen.
  • edX is een samenwerking tussen universiteiten en instellingen om hoogwaardige cursussen en certificeringen aan te bieden. De meeste cursussen zijn gratis, certificaten zijn tegen betaling te verkrijgen.
  • Udemy is een platform met een breed scala aan IT-cursussen, vaak samengesteld door experts uit de branche, met ook een gratis aanbod.
  • Microsoft Learn is een officiële Microsoft-bron voor gratis leertrajecten en certificeringen op het gebied van bijvoorbeeld Azure-cloudservices, Office 365, Windows Server, ontwikkeling met Microsoft-technologieën en data-analyse.

IT-Traineeships bij House of Bèta

Kortom, het vinden van het perfecte IT-traineeship kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en een duidelijk begrip van je interesses en doelen, ligt de weg naar een succesvolle IT-carrière helemaal voor je open. Bekijk de mogelijkheden van een traineeship IT bij House of Bèta of neem contact op met onze een van onze Recruiters om jou snel op weg te helpen.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

Wil jij ook werken in de wereld van IT?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog