Bèta’s zijn socially awkward. Goed met cijfertjes, wiskunde en alles wat logisch is. Houden niet van zweverig gezever. Zien patronen die anderen missen en zijn super gestructureerd. Het is geen wonder dat bèta’s goed zijn in IT en wiskunde, want het zijn zelf halve machines. Als je weleens van bèta’s hebt gehoord dan zijn dit waarschijnlijk wat van de vooroordelen en de stereotypen die je voorbij hebt zien komen. In deze blog leggen we je uit wat bèta echt betekent en wat wij bedoelen met de bèta’s van House of Bèta.
Wat betekent bèta?
Een definitie van ‘bèta’ geven is zo simpel nog niet. Je kunt bij het zoeken zomaar 7 verschillende definities tegenkomen. In de financiële wereld is het bijvoorbeeld een maatstaf waarmee verwacht rendement wordt aangegeven. In biologische termen wijst het op de tweede persoon in een hiërarchie, achter de ‘alfa’ zeg maar. Binnen de ICT duidt het op de testversie van een applicatie. In onderwijstermen is een bèta-opleiding een waarin de niet-menselijke natuur en al haar universele wetten worden bestudeerd, in contrast met de alfa- en gammastudies, die vooral draaien om menselijk handelen (sociologie, economie) of de producten daarvan (taalkunde, letterkunde). De bekendste en oudste definitie ten slotte is de β, de tweede letter van het Griekse alfabet.
De definitie van ‘de bèta’?
Heb je het over ‘de’ bèta, dan heb je het vaak over een persoon. Iemand die een typische bèta-studie als wiskunde, natuurkunde of biologie heeft gedaan. Een persoon die bedreven is in de exacte vakken, het analyseren van feitelijke informatie en die bij het uitdelen van de reken-genen vooraan stond. Ten onrechte krijgen bèta’s daarom nogal eens wat ijskoude eigenschappen toegeschreven. Het zouden echte cijferfetisjisten zijn. Hardcore number crunchers en vleesgeworden computers. Daar zijn we het bij House of Bèta natuurlijk niet mee eens. Hoewel onze bèta’s bij uitstek geschikt zijn voor de analyse van informatie en de ontwikkeling van complexe modellen op basis van concrete waarnemingen, betekent het zeker niet dat zij alleen oog hebben voor het feitelijke. Sterker nog, we hechten enorm veel waarde aan onze gemeenschap. Of zoals een van onze belangrijkste kernwaarden luidt: wij vormen een community!
Meer is bèta!
Feit blijft, een eenduidige definitie van het woord bèta is er niet. Een exacte definitie van wat ‘een bèta’ is ook niet, niet zonder miljoenen potentiële bèta’s tekort te doen. Bovendien stoppen we bij House of Bèta niet graag mensen in hokjes. Dat doen we echt alleen met cijfers. We spreken liever van een richtlijn. Daarom zijn we het ook niet helemaal eens met de klassieke definitie van de bèta als iemand die natuurkunde, biologie, wiskunde of informatica heeft gestudeerd. Immers, ook iemand die bedrijfskunde, geschiedenis of psychologie heeft gestudeerd heeft bewezen in bezit te zijn van eigenschappen die normaal gesproken aan een bèta worden toegeschreven: analytisch, onderzoekend, nieuwsgierig en in staat tot snel en precies verwerken van informatie. Zij kozen simpelweg voor een andere studie.
de House of ‘Bèta’
We zien een bèta liever als iemand die een set eigenschappen en vaardigheden bezit, dat heel goed past bij het werken als actuarieel specialist, IT’er of data scientist. Iemand te allen tijde objectief is, affiniteit heeft met data, talent voor de verwerking van abstracte informatie en vooral ook altijd pragmatisch te werk gaat. Of deze eigenschappen en vaardigheden nu een kwestie zijn van de juiste hersenkwabben hebben, genetische aanleg of persoonlijke interesse, maakt ons in feite niet zoveel uit. Het ontwikkelen van de potentie van professionals met deze skillsets, dat is de reden dat wij elke dag weer met veel plezier naar ons werk gaan!
Hoe word ik een bèta professional?
Als jij denkt je dat jij de bèta-skills hebt die wij zoeken, eigenlijk alleen maar solliciteren! Bekijk onze traineeships op het gebied van IT, data en financial risk. Wie weet versterk jij dan binnenkort het team dataprofessionals van House of Bèta!