Altijd benieuwd geweest naar wie de premies voor jouw zorgverzekering bepaalt? Doet de directeur van de verzekeraar dat misschien op de dinsdagmiddag, na zijn pauze, met zo’n antieke Casio die jij in 4VWO ook moest aanschaffen? Of komt er helemaal geen mens aan te pas, en gooien dezelfde chatbots die jouw vragen online beantwoorden wat data in een koker en rollen daar automatisch de juiste maandbedragen uit? Laten we stoppen met gokken, en gewoon het antwoord geven: hiervoor hebben we verzekeringswiskundigen, actuarieel professionals. Vaklieden die zich bezighouden met premieberekening en het voorspellen van financial risk.
Het actuariaat: de betekenis en oorsprong van het woord?
Maar eerst een stukje geschiedenis. Actuarieel, actuaris, actuariaat: alle drie zijn ze afgeleid van het Latijnse woord actuarius. Tegenwoordig noemen we het verzekeringswiskundigen, maar in 1754 was een actuarius nog gewoon de financieel beheerder, boekhouder, notulist of rentmeester van de Kerk. Naast de taallink is er nog een verband tussen actuariaat en Kerk is, in de voorgaande 1500 jaar is ten slotte vooral deze institutie dusdanig vermogend is geweest dat het een wiskundig adviseur nodig had om de centen beheren. Ad fundum zullen we maar zeggen, het is altijd goed om weer even terug naar de bron te gaan.
Werken als actuarieel professional: modelleren, data-analyse en automatisering
In 2019 is een aantal dingen wel heel anders dan in 1754. Om te beginnen zullen in verhouding een stuk minder actuariële adviseurs in dienst zijn van de Kerk… Actuarieel professionals zijn tegenwoordig vooral in dienst van die (financiële) instellingen waar nu ons vermogen gestald is: banken, verzekeraars en pensioenfondsen. De aard van het werk is ook veranderd: waar de actuarius in de middeleeuwen zich meer bezig zal hebben gehouden met klassiek boekhouden, is het actuariaat anno 2019 een stuk veelzijdiger. Van premieberekeningen en adviseren over financiële risico’s voor banken, bedrijven en overheden tot aan het opstellen van rekenmodellen om het werk van medewerkers in de operatie te vergemakkelijken of automatiseren. Data-analyse, modelling, complex rekenwerk en financiële rapportages vormen de basis van het moderne actuariaat, waarbij de rekenkracht van computers en beschikbaarheid van klant- en bedrijfsinformatie de mogelijkheden voor kapitaalbeheer eindeloos groter maken.
Wat doet een actuarieel rekenaar?
De rol van de actuarieel rekenaar is vooral administratief en rekenkundig. De rekenaar berekent premies voor verzekeringen en ondersteunt de actuaris bij complexere berekeningen en verslaglegging. Je bent volwaardig actuarieel rekenaar als je de eenjarige beroepsopleiding Actuarieel Rekenen succesvol hebt afgerond. De opleiding wordt vaak gecombineerd met werken, zoals in het traineeship Actuarieel Rekenaar van House of Bèta. Heb jij vooral een talenknobbel en wist jij vijftien minuten geleden al waar het woord actuarieel vandaan kwam? Dan ben je ook geniaal, maar waarschijnlijk geen actuarieel rekenaar. Een actuarieel rekenaar onderscheidt zich vooral met zijn cijfermatig inzicht, kan goed uit de voeten met rekenprogramma als VBA/Excel en Acces, en communiceert voor complexere risk-vraagstukken met de actuaris.
Opleiding tot actuarieel rekenaar
Cijfermatig inzicht is dan ook een toelatingseis voor ieder opleidingstraject tot actuarieel professionals. Voor ons traineeship Actuarieel Rekenaar werken wij samen met Het Actuarieel Instituut. De toelatingseis voor deze opleiding bestaat uit minimaal een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en aantoonbare rekenvaardigheden. In combinatie met de werkervaring die je opdoet bij verschillende financiële instellingen raak je bekend met de rekenmodellen en de invloed van relevante variabelen als inflatie, rentestand en demografische ontwikkeling.
Loopbaanperspectieven: van actuarieel rekenaar naar actuarieel analist en actuaris!
Ben je gecertificeerd actuarieel rekenaar, dan kun jij je verder ontwikkelen met de opleiding tot actuarieel analist. Als actuarieel analist duik je nog iets dieper in de cijfers en signaleer je voor organisaties de financiële risico’s. Jij houdt je bezig met de financiële gezondheid van een organisatie door onder andere te kijken naar de solvabiliteit (de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen) en rentabiliteit (de relatie tussen winst en vermogen). Belangrijk daarbij zijn de wettelijke kaders die Solvency II en de International Financial Reporting Standards (IFRS) bieden. Bereik jij dit station, dan beschik jij over de nodige kennis van verschillende verzekeringswiskundige vakgebieden: van lineaire algebra, beleggingen en asset liability management tot solvabiliteitsmanagement en verschillende financieringsmethoden. De opleiding tot actuarieel analist is een praktijkgerichte opleiding. Mogelijk past een universitaire opleiding nog beter bij jou en daarom kun je na Actuarieel Rekenaar ook starten aan een pre-master, gevolgd door de Executive Master of Actuarial Science (EMAS). Deze studie bestaat uit een viertal onderwerpen: wiskundige theorie, modelleren, audit en pricing (het creëren van producten). Na het behalen van de mastertitel, mag jij jezelf ook officieel actuaris noemen.
Start jouw traineeship Actuarieel Rekenaar!
Klinkt werken als actuarieel rekenaar, actuarieel analist of actuaris interessant? En heb jij het cijfermatig inzicht en analytisch vermogen van een echte bèta? Beschik je ook nog eens over een hbo-diploma of universitaire graad? Solliciteer dan op ons traineeship Actuarieel Rekenaar, of bekijk de andere traineeships bij House of Bèta!