Katie Putzes vertelt over haar traineeship Business IT

KATIE PUTZES
Bart Verbrugge 12 januari 2021
Leestijd

Met Bèta’s in Beeld lichten we de verschillende vakgebieden uit waarbinnen jij je kunt ontwikkelen bij House of Bèta. Onze eigen specialisten vertellen over hun opleidingsachtergrond, ervaringen, opleidingstraject en werkzaamheden bij onze opdrachtgevers. Neem een kijkje in de carrière van onze professionals! Vandaag interviewen we Katie Putzes. Zij maakte na haar studie de stap naar het traineeship Business IT van House of Bèta. Ontdek hoe zij het traineeship ervaart!


Welke studie heb jij gedaan voor je traineeship Business IT?

Ik heb Media, Informatie en Communicatie gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. In oktober 2019 heb ik gesolliciteerd bij House of Bèta en ben ik gestart met mijn traineeship Business IT.

Wat was je eerste opdracht binnen het traineeship Business IT?

Mijn eerste opdracht was bij de Rabobank, op het hoofdkantoor in Utrecht. De Rabobank is een grote opdrachtgever van House of Bèta binnen de financiële sector. Het is gebruikelijk om tijdens je traineeship op een inhoudelijke opdracht te starten om vervolgens te ontdekken en laten zien wat jouw kwaliteiten en toegevoegde waarde op IT-vlak is. Ik kwam in de rol van Transaction Processing Officer te werken in een vertakking van het Leningen-team. Dit team was verantwoordelijk voor het genereren van standaardbankverklaringen voor grootzakelijke klanten.

Hoe heeft je eerste opdracht bijgedragen aan je langetermijnambities?

Tijdens deze opdracht greep ik elke kans om te leren over de werking van systemen, applicaties en producten met beide handen. Uiteindelijk heb ik de procesmanager geholpen bij de automatisering van het proces. Door de administratie in Excel te automatiseren en te helpen met het opzetten van betalingen via debiteurenbeheer voor dit project was dit mogelijk. In een half jaar tijd heb ik enorm veel geleerd over processen en systemen binnen een grote organisatie als de Rabobank.

Hoe bevalt je huidige opdracht?

Momenteel ben ik bezig met mijn derde opdracht. Bij Knab word ik op de Customer Due Diligence (CDD, red.)-afdeling ingezet als Analist. Samen met een team van zo’n 30 collega’s ben ik verantwoordelijk voor het in kaart brengen van transacties en activiteiten van de zakelijke klanten van Knab. Ook voor deze online bank geldt namelijk dat zij zich moeten houden aan de Wwft, ofwel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De nauwe samenwerking met ons moederbedrijf Talent&Pro betekent dat je tijdens het traineeship dus ook bij financiële instellingen als Rabobank en Knab aan de slag kunt. Hoewel dit soort opdrachten niet altijd een Business IT-component hebben, is het werk altijd wel nuttig en leerzaam. Het analytische werk van een CDD analist heeft veel raakvlakken met de Business IT. Bovendien is het supergaaf om een kijkje te kunnen nemen bij een bank als Knab, waar bankprocessen volledig digitaal zijn ingericht. Daarnaast is het thema Customer Due Dilligence relatief jong. Banken zijn veelal nog op zoek naar manieren om de controleprocessen zo efficiënt mogelijk te organiseren. Hierdoor ontstaan mooie kansen op Business IT-gebied voor onze specialisten.

In welke richting wil jij je nog verder ontwikkelen?

Tijdens mijn traineeship Business IT heb ik ontdekt hoe binnen verschillende organisaties en afdelingen klantdata en bedrijfsprocessen gebruikt en verbeterd worden. Die ervaringen verbreden mijn blik als het gaat om de praktische toepasbaarheid van de opleidingen die ik via House of Bèta volg. Professionals met ervaring in een zakelijke omgeving, die tegelijkertijd ook oog hebben voor slimme oplossingen zijn in de 21e eeuw een waardevol toevoeging aan elke organisatie. Dat is de reden dat ik voor House of Bèta heb gekozen. Door mij verder te verdiepen in de techniek achter data- en procesanalyse en straks ook in een stukje software development investeer ik in de duurzaamheid van mijn carrière. Ook kan ik dan bij organisaties die mij via House of Bèta inhuren nog belangrijker zijn.

“Tijdens mijn traineeship Business IT heb ik ontdekt hoe binnen verschillende organisaties en afdelingen klantdata en bedrijfsprocessen gebruikt en verbeterd worden.”

Welke opleidingen heb jij gevolgd bij House of Bèta die jouw ontwikkeling mogelijk maken?

In mijn eerste jaar bij House of Bèta heb ik meerdere opleidingen gevolgd. Aangezien veel van onze opdrachtgevers binnen de financiële dienstverlening actief zijn, heb ik tijdens mijn onboarding het Wft Basis-certificaat gehaald, om ook bij deze klanten inzetbaar te zijn. Daarnaast heb ik diverse opleidingen gedaan op business IT vlak. Agile Scrum Foundation bijvoorbeeld leert je werken een multi-disciplinair team dat in korte tijd goed werkende producten en diensten oplevert voor de business. Deze werkwijze wordt binnen vrijwel alle IT-afdelingen toegepast. Daarnaast heb ik de opleiding ITIL Foundation gedaan. Dit levert, naast een wereldwijd erkende certificering, belangrijke kennis op van IT-infrastructuren en -processen binnen organisaties. Met de opleiding TMAP Suite Test Engineer heb ik me verdiept in de werkzaamheden van een software tester. Je krijgt inzicht in elke fase van het testproces en ontdekt hoe je de kwaliteit van informatiesystemen en softwareproducten controleert. In de toekomst wil ik starten met Programmeren met Python, SQL, de opleiding tot scrum master en de master Business Process Management and IT. Dat kan gewoon bij House of Bèta.

Welke data- en IT-hack wil jij toekomstig trainees (business) IT meegeven?

Zorg dat je jezelf zo snel mogelijk verdiept in de meer geavanceerde functies van Excel. Binnen elk bedrijf wordt wel met Excel gewerkt, toch kent het merendeel van de mensen alleen de basis van Excel. Als jij meer haalt uit de tooling-mogelijkheden die Excel biedt, laat je zien dat je slim gebruik maakt van de rekenkracht van een applicatie en creëer je nieuwe kansen voor jezelf bij een opdrachtgever.

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

WIL JIJ OOK WERKEN IN DE WERELD VAN IT?

Elke organisatie wil slim en efficiënt werken. En daarbij gebruikmaken van de beste IT-systemen en oplossingen. Dat is wat jij als Business IT’er gaat regelen.

Deel dit blog