In 2011 bij ons begonnen als consultant, inmiddels zzp’er met uitgebreide actuariële ervaring bij verschillende financiële dienstverleners. Om die ervaring verder uit te breiden met gave opdrachten werkt Michi nog altijd nauw samen met House of Bèta. Hier leerde hij veel van wat hij weet. Onze accountmanagers kennen hem, weten wat hij te bieden heeft, en weten dat opdrachtgevers maar al te graag een specialist zoals Michi verwelkomen. In dit interview gaan we dieper in op de redenen dat hij en House of Bèta elkaar ruim tien jaar na zijn studie Economie nog altijd goed weten te vinden en hoe hij zijn huidige zzp-opdracht bij verzekeraar Athora beleeft.
Hoe ben je in 2011 in contact gekomen met House of Bèta?
Voordat ik voor mezelf begon heb ik vijf jaar bij House of Bèta-moederbedrijf Talent&Pro gewerkt. Daar volgde ik een traineeship en werd ik onderdeel van de business unit Actuarieel, dat in 2019 samen met de unit Business IT de basis vormde voor House of Bèta.
Ik had na mijn studie Economie ook de opleiding Actuarieel Rekenaar gedaan. Die heb ik zelf betaald, maar ik wilde graag ook nog de vervolgopleiding Actuarieel Analist doen. Daarvoor zocht ik een werkgever die de opleiding wel wilde bekostigen. Dat werd Talent&Pro. Ze waren op zoek naar mensen met de motivatie om die studie te gaan doen. Motivatie had ik in overvloed.
Na een moeizame eerste opdracht, werden mijn opdrachten toffer en toffer. Uiteindelijk heb ik dus ook de opleiding Actuarieel Analist afgerond en veel Business IT-cursussen gedaan. Dat kon allemaal hier, dus het was een match made in heaven.
Na een jaar of vijf in loondienst heb ik aangegeven dat ik overwoog als zzp’er verder te gaan. Ik heb toen gewoon de knoop doorgehakt, maar wel eerst een tijdje vrij genomen om aan een computerspel te werken, een hobby van mij. Daarna heb ik via Talent&Pro en House of Bèta mijn eerste opdracht als zzp’er gescoord. Dat was een IFRS-project van 1,5 jaar op de schade-afdeling bij Nationale-Nederlanden. Mijn huidige opdracht, bij Athora, verloopt ook via House of Bèta. De samenwerking bevalt gewoon heel goed.
Waarom is die samenwerking zo goed tussen jou en House of Bèta?
House of Bèta kent mij natuurlijk persoonlijk. Ze weten wat ik kan, wat ik niet kan, wat ik leuk vind. Logisch, want ik heb hier vijf jaar gewerkt. Dat is voor ons allebei een groot voordeel en voor mij de reden dat ik voor een nieuwe opdracht altijd eerst naar House of Bèta ga. Ik weet dat hier alle seinen meteen op groen gaan en dat er direct actie wordt ondernomen om me te helpen aan een leuke klus. Je wordt sneller voorgesteld op een opdracht waar je goed matcht dan wanneer je bij een willekeurige bemiddelaar of werving & selectiebureau aanklopt.
“Ik weet dat hier alle seinen meteen op groen gaan en dat er direct actie wordt ondernomen om me te helpen aan een leuke klus.”
Kun je iets meer vertellen over je huidige opdracht bij Athora?
Athora is een verzekeraar en financiële dienstverlener. En als financiële dienstverlener ben je verplicht om te rapporteren aan De Nederlandsche Bank, over onder andere je bedrijfsvoering en financiële positie. Wat zijn je verplichtingen en wat zijn je assets, ofwel de verwachte inkomensstromen? Zijn die voldoende om al je uitgaven te kunnen financieren? Kortom, ben je solvabel? Om die vraag te beantwoorden wordt door actuariële teams gewerkt met modellen en rapportages.
Ik werk voor de afdeling die deze modellen ontwikkelt en beheert voor de actuarissen. Op dit moment ben ik Power BI Developer. Dat maakt me verantwoordelijk voor het ontwerpen van de PowerBI-rapportages die gebruikt worden voor analyses. Er is ook nog een hele infrastructuur voordat je de rapportage kunt produceren. Ik gebruik tools zoals SQL en XML om informatie tot goede datasets te structureren en te ontsluiten uit de database. Daarnaast houd ik me bezig met het formuleren van de requirements. Dat doe ik in overleg met de actuarissen die de modellen gebruiken. Wat moet er in het rapport, wat niet? Daarna komt de User Acceptance Test-fase (UAT). Daarin kijken we of het rapport aan de wensen en eisen voldoet.
We werken Agile en zelfsturend. Dus je bent vrij onafhankelijk, maar hebt de beschikking over kundige collega’s waarmee je kunt overleggen indien nodig. Dat is fijn werken.
Waarom is jouw werk belangrijk?
Ik kan me voorstellen dat het risico en maatschappelijke effect van een bank in financiële problemen nog een stukje groter is, maar het is natuurlijk ook zeer onwenselijk dat een verzekeraar omvalt. Daar zouden ook duizenden misschien wel miljoenen mensen veel last van kunnen hebben. Een pensioenverzekeraar die bijvoorbeeld niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen dupeert mogelijk een groot aantal mensen. Dat kunnen we met z’n allen, inclusief De Nederlandsche Bank, natuurlijk niet laten gebeuren. Daarvoor zijn de nodige regels in het leven geroepen, die moeten voorkomen dat het financiële systeem in gevaar komt. Met mijn werk draag ik een steentje bij aan het indammen van dat gevaar.
Hoe bevalt het leven als zzp’er?
De vrijheid om te bepalen of en wanneer je er voor langere tijd of even tussenuit gaat is voor mij het belangrijkst. Sommige mensen hebben het gevoel dat de muren op ze af komen als ze even niet aan het werk zijn. Ik vind dat juist heerlijk. En ik houd mezelf wel bezig hoor. Maar hobbymatig een computerspel programmeren is toch fundamenteel anders dan van 9 tot 5 werken voor een organisatie. Als zzp’er kan ik gewoon zeggen: “de komende maanden hoef je me niet te bellen voor een opdracht.”
Uiteraard kleven er ook risico’s aan het ondernemerschap. Je moet de nodige buffers opbouwen en geniet natuurlijk niet alle voordelen van een professional in loondienst.
“Als zzp’er kan ik gewoon zeggen: “de komende maanden hoef je me niet te bellen voor een opdracht.”
Het is wel nog altijd een goede tijd om voor jezelf te beginnen. Goed personeel vinden is in de IT en actuariële wereld nog steeds lastig. Ik heb nog niet meegemaakt dat ik moeilijk aan een opdracht kom. En ik vermoed dat dit de komende tijd wel zo blijft. Dat is niet altijd zo is geweest. Veel detacheerders trokken zich terug uit deze markt toen het tien jaar geleden economisch allemaal wat onzekerder was. Talent&Pro deed het tegenovergestelde en bleef investeren in het aantrekken en ontwikkelen van actuariële professionals. Mede daardoor heeft House of Bèta nu zo’n sterke positie binnen deze markt en kunnen we veel voor elkaar betekenen.
Wat is je tofste ervaring geweest als zzp’er via House of Bèta?
Gelukkig heb ik heel veel dingen mogen doen waar ik ontzettend trots op kan zijn. Bij Nationale-Nederlanden heb ik een beslissingstool gebouwd in Excel. Bij Aegon heb ik een rekenmodel geoptimaliseerd. Eigenlijk heb ik bij elke opdracht een steeds technischere en daardoor complexere bijdrage aan verschillende verbeteringen kunnen leveren. Uit al die ervaringen ééntje kiezen vind ik moeilijk. Veel belangrijker vind ik het dat ik het in al die jaren goed naar mijn zin heb gehad. En ik denk dat de samenwerking met House of Bèta daar een belangrijke rol in heeft gespeeld.