De 5 belangrijkste voordelen van een carrièreswitch

Khalid Toufik 17 oktober 2023
Leestijd

Van baan veranderen; er zijn weinig mensen die het nooit hebben overwogen. Op Usain Bolt na misschien… Want als jij de enige mens op aarde bent die 100 meter in 9.58 seconde kan afleggen, dan zou je gek zijn om de Spelen in te wisselen voor een baan als fietskoerier bij Coolblue. Voor alle sterfelijken onder ons sluimert altijd de vraag: is het gras misschien groener aan de andere kant? Op die vraag is maar één eerlijk antwoord mogelijk: soms wel, soms niet. Hoe groot de kans is dat mensen inderdaad een carrièreswitch maken hangt dan af van twee vragen: hoe ongelukkig ben je met je huidige baan? En hoe groot schat je de kans dat je volgende carrièrestap winst oplevert? In deze blog zetten we de voordelen van een carrièreswitch voor je op een rij. Aan jou de keuze om er iets mee te doen.

Allereerst: wat is een carrièreswitch?

Je hebt gestudeerd, gaat aan het werk en komt erachter dat jouw carrièrekeuze totaal niet bij je past. Vervelend, maar niet het einde van de wereld. Je kunt namelijk een carrièreswitch maken. Dat betekent dat je een (drastische) verandering maakt in beroep. In sommige gevallen biedt jouw werkgever deze mogelijkheid. Je kunt ook kiezen voor een betaald traineeship om je om te laten scholen.

Hoe weet je dat je een andere uitdaging moeten zoeken?

Soms heb je een vervelende dag op werk, zit alles even tegen en krijg je niet gedaan wat je moet doen. Dat kan frustrerend zijn, maar niet direct een reden om een radicale carrièreswitch te maken. Haal je structureel geen voldoening uit je werk, heb je geen klik met je collega’s of ben je gewoon toe aan compleet nieuwe uitdaging? Dan wordt het tijd om het roer flink om te gooien!

Een carrièreswitch betekent een nieuw begin

Beginnen met een schone lei geeft je de grootst mogelijke kans om het compleet anders aan te pakken. Alle fouten die je hebt gemaakt, waarvan je denkt dat die nog steeds een beetje in het collectieve geheugen van jouw collega’s gegrift staan, wis je uit met een carrièreswitch. Fijn, want van de fouten die je hebt gemaakt kun je leren. En je hebt inmiddels genoeg ervaring met eerste indrukken om die perfecte entree wél te maken bij een nieuwe werkgever. Die welbekende overpeinzing, wat zou ik doen als ik het allemaal opnieuw mocht doen, kun je nu mooi in de praktijk brengen.

Van baan wisselen opent je ogen voor nieuwe mogelijkheden

De arbeidsmarkt is continu in ontwikkeling. Bestaande organisaties veranderen, nieuwe bedrijven ontstaan en sommige organisaties verdwijnen. De baan die vandaag de perfecte match bleek, daar zullen over twee jaar wellicht tien betere alternatieven voor op de markt zijn. Hoe romantisch het ook klinkt om met je eerste liefde te trouwen, soms moet je even zoeken voordat je jouw soulmate op carrièregebied ontmoet. En daar is helemaal niets mis mee. Met bijna 18 miljoen mensen en ruim 2 miljoen potentiële werkgevers in Nederland is de kans groot dat je je door een paar dates (of banen) moet worstelen voordat je jouw droompartner (of functie) ontmoet. Geef je hart en je huissleutel niet aan de eerste de beste Tinder-date, maar verken de markt af en toe voor iets dat beter bij je past.

Soms is het gras wél groener aan de andere kant

Misschien is een beter salaris voor jou het belangrijkst. Misschien is het de waardering die je krijgt. Voor anderen is het de afwisseling, de uitdaging, de mogelijkheid om eens per jaar op wintersport te gaan, een vet zomerfestival voor medewerkers te bezoeken of onbeperkt opleidingen te doen op kosten van de baas. Wat de ene baas biedt, biedt de ander tenslotte wellicht niet. Wat vind jij het belangrijkst voor jouw carrière? Werk je graag regelmatig een dagje thuis en is die mogelijkheid er bij het bedrijf waar jij na je studie direct bent gaan werken niet? In 2023 zijn werkgevers waar hybride werken het nieuwe normaal is, het nieuwe normaal. Kortom, er zijn wel duizend redenen te bedenken waarom het gras elders groener is.

Gooi het roer eens helemaal om

Bevalt die baan als ambtenaar toch niet helemaal? Is een carrière als salestijger tóch niet helemaal jouw ding? Altijd een echte onderzoeker geweest? Een analyticus die graag dingen tot op de bodem uitzoekt? Of een generalist die in een hele specialistische baan niet volledig tot zijn recht komt? Doe eens gek. Gooi het roer om. Laat je met een betaald traineeship omscholen voor een carrière in de IT. Word fraude analist bij een grote bank. Of word actuarieel specialist, zodat jij over een paar jaar de meest ingewikkelde berekeningen maakt voor de meest ingewikkelde bedrijven van Nederland. Aloha saaie baan, aloha carrièreswitch.

Van werkgever veranderen voorkomt vastroesten

Mensen zijn nou eenmaal allemaal anders. De een wordt gelukkig van routine, de ander moet er niets van hebben. Maar terwijl de natuurlijke jobhopper een ingebouwde trigger heeft (of juist de ingebouwde rem mist) om nieuwe uitdagingen aan te gaan, ben jij wellicht iemand die iets te snel in de comfortzone blijft hangen. Prima natuurlijk, maar als het ook maar een klein beetje bij je kriebelt, kan het de moeite waard zijn om eens wat nieuws te proberen. Zoals elk bedrijf zo nu en dan de boel moet omgooien om innovatief en competitief te blijven, zo is het raadzaam om ook als professional regelmatig op het gebied van kennis, skills en werkomgeving radicaal van richting te veranderen. En als het niet bevalt verander je lekker terug. Geen baan overboord.

De voordelen van een carrièreswitch combineren met de voordelen van een vaste baan?

Bekijk jouw mogelijkheden bij House of Bèta:

  • Je carrière in data & IT starten met een van onze traineeships
  • Met relevante werkervaring in de detachering stappen met Next Career
  • Het roer omgooien voor een carrière in de IT met Switch Career
  • Op interim- of projectbasis samen via Interim/zzp

Katie Putzes

Technisch Specialist Microsoft

Wil jij ook werken in de wereld van IT?

“TIJDENS MIJN TRAINEESHIP BUSINESS IT HEB IK ONTDEKT HOE BINNEN VERSCHILLENDE ORGANISATIES EN AFDELINGEN KLANTDATA EN BEDRIJFSPROCESSEN GEBRUIKT EN VERBETERD WORDEN.”

 

Deel dit blog