Dit jaar lanceerde House of Bèta Choose Hard, de campagne waarmee we IT- en datatalent oproepen om altijd voor de uitdagende optie te kiezen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat je van de moeilijkste optie ook altijd het meest leert. Stefan de Hoop, dataspecialist bij House of Bèta, is daar een mooi voorbeeld van. Hij deed namens Talent&Pro mee met de Roparun, ging skydiven met House of HR en doet in zijn vrije tijd graag iets wat voor sommige mensen eerder nachtmerries oproept: zwemmen met haaien. Hij vertelde eerder al over zijn passie voor data, en hoe hij die passie gebruikt om zijn reizen en avonturen te plannen. Nu duiken we in zijn voorliefde voor… tja, duiken.
Why haai?
Stefan zegt zelf zeker geen Freek Vonk te zijn. “Met mijn zeven duikerervaringen ben ik verre van een duik- of haaispecialist.” Toch waagt hij zich regelmatig aan avonturen waar haaien of duiken een hoofdrol in spelen. “Tijdens mijn stage bij een organisatie die onderzoek doet naar walvissen en ander leven in de oceaan ontdekte ik dat haaien meestal niemand kwaad doen. Ik heb in Mexico onbewust dichtbij een stierhaai gezwommen en met de twee meter lange witpunthaai. Ik heb ook wat ervaring met cagediven met witte haaien in Zuid-Afrika. De walvishaai is gemiddeld weliswaar nog een stukje groter dan deze roofvissen, maar eet eigenlijk alleen plankton. Dus spannend is het zeker, maar gevaarlijk niet echt. Dat durf ik wel aan zonder kooi.”
”Ik heb in Mexico onbewust dichtbij een stierhaai gezwommen en met de twee meter lange witpunthaai.”
Poging 1: Cancun, Mexico.
Stefan’s eerste poging om met walvishaaien te zwemmen strandde in Cancun. De wateren bij de Mexicaanse kustplaats kwamen uit de data van Stefan naar voren als hot spot voor walvishaaien. Bij aankomst in mei 2022 bleek die onderneming al snel gedoemd om te mislukken. En dat data-analyse een complexe kwestie is. “Het was helaas regenseizoen en het walvishaaienseizoen startte enkele weken later pas. Terug naar de tekentafel dus.”
Maar niet voordat Stefan andere mooie inzichten opdeed. “Ik ontdekte tijdens deze reis Cabo Pulmo, een klein dorpje langs de Golf van Californië dat geteisterd werd door overbevissing en inkrimping van het koraal. Lokale communities hebben door te lobbyen voor strenge maatregelen gezorgd voor een stijging van ruim 400% in het aantal vissen in het gebied. Groter ‘wild’, zoals walvishaaien, walvissen en manta’s worden ook steeds vaker weer gespot. Mooi toch?! Bij dit soort initiatieven kan data een helpende hand bieden, door veranderingen in het zeeleven te volgen, voorspellen en de data goed te beheren kun je passend actie ondernemen.”
Poging geslaagd: Indonesië toneel voor kennismaking met walvishaai
Een van de locaties waar de data van Stefan ook naar verwees was Indonesië. “Ik ben toen drie weken samen met een huisgenoot op de bonnefooi gaan eilandhoppen. Tussen Lombok en de Komodo-eilanden was de kans op contact met de walvishaai het grootst. Door motorpech en een vertraagd vertrek leken ze genoegen te moeten nemen met een geïmproviseerde cursus backflips en dolfijnen spotten. “Tot ik bij de zoveelste poging tot een front flip de woorden “there’s a whale shark hoorde!” Pijlsnel doken we op onze snorkelgear en onderwatercamera en vervolgens in het water. Zwemmen met een van de grootste haaien ter wereld was een onwerkelijke ervaring. Die kan ik nu mooi van mijn bucket list afstrepen.”
“Zwemmen met een van de grootste haaien ter wereld was een onwerkelijke ervaring.”
Choose hard: wat je kunt leren van duiken met haaien
De uitstapjes naar exotische oorden om zelden gespotte dieren te zien brengen Stefan meer dan alleen plezier. De meerwaarde op de lange termijn zijn minstens even belangrijk. “Reizen stimuleert mijn creativiteit en helpt me meer ‘out of the box’ te denken. Het ontdekken van nieuwe omgevingen, leren kennen van nieuwe culturen en opdoen van verschillende ervaringen inspireren me om nieuwe perspectieven en ideeën te vormen. Dat helpt me ook op het werk.”
Bovendien onderbreken Stefans overzeese tripjes hem om zijn routine te onderbreken en met hernieuwde energie en motivatie weer aan de slag te gaan voor opdrachtgevers. “Risico’s durven nemen en je kunnen aanpassen na tegenslagen zijn vaardigheden die goed van pas komen in de snel veranderende werkomgevingen waarin je als professional opereert tegenwoordig. ‘Choose hard’ is wat mij betreft dus geen loze slagzin, maar een werk- en levenswijze die je echt vooruit kunnen helpen. Daarmee kun je een aantal fundamentele eigenschappen die we allemaal in uiteenlopende mate bezitten positief beïnvloeden. Angsten overwinnen, vertrouwen opbouwen, nieuwsgierigheid: of het nu zwemmen met haaien, deelnemen aan de Roparun of skydiven is bij House of HR, het maakt me sterker, vitaler en weerbaarder.”
”’Choose hard’ is wat mij betreft dus geen loze slagzin, maar een werk- en levenswijze die je echt vooruit kunnen helpen.”
Man vs milieu: de keerzijde
Stefan is zich zeer bewust van de kwetsbaarheid van de natuur waar hij zoveel energie en plezier uit haalt. “Het is enorm jammer dat zo dicht op de natuur zijn ons soms juist verder ervan af lijkt te duwen. Toerisme, overbevissing, ontwikkeling van kustgebieden, klimaatverandering en vervuiling vormen een reële bedreiging voor veel haaipopulaties. En jaarlijks worden er ongeveer honderd miljoen haaien gedood.”
De wereld beschermen met data
Om in de toekomst te kunnen blijven genieten van alle ‘wild life’ die onze planeet te bieden heeft vindt voelt Stefan de verantwoordelijkheid om zelf een steentje bij te dragen. “Ik wil dieper leren duiken. Letterlijk, maar ook in de data. Door me te verdiepen in de informatie die er is over onze oceanen hoop ik ooit een rol te spelen in het beschermen ervan. Er zijn veel organisaties die daar onderzoek naar doen. En waar je met data science en data visualisaties impact kan maken. Het is voor mij een droom om die organisaties ooit te helpen bij het vertalen van die data voor een breder publiek.”
Welke toekomst kies jij?
Whatever you choose, choose hard. Bijvoorbeeld met een van onze traineeships. Bekijk ze hier.